Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że warto już teraz zacząć planować świąteczne potrawy. Przepisów zakorzenionych w naszej tradycji od pokoleń jest bardzo wiele, jednak bez względu na region jeden składnik niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach Polaków – mowa oczywiście o jajkach. Od klasycznych z majonezem, po bardziej zaskakujące kompozycje – tak więc, warto postawić na różnorodność!
Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Nie bez powodu jest więc jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i niezaprzeczalnym królem wielu potraw. Jajka z majonezem to „klasyka klasyki”, pojawiają się na niemal wszystkich świątecznych stołach. Jednak z ich wykorzystaniem można przygotować również, inne ciekawe i mniej oczywiste dania. Oto garść inspiracji, które sprawią, że świąteczna uczta będzie jeszcze smaczniejsza.
Wielkanocna sałatka
Świeże, wiosenne warzywa, aromatyczne kawałki kurczaka, wielkanocne jajka i przepyszny sos na bazie majonezu… taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania.
Potrzebne składniki:
- kapusta pekińska
- 10-15 rzodkiewek
- puszka kukurydzy
- jeden zielony ogórek
- pierś z kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha
- 2 łyżki np. Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwę, sól i pieprz oraz bazylię. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, ogórka w kostkę, a rzodkiewki w plastry i przekładamy do miski, po czym dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy sos – w misce mieszamy Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym oraz Musztardą Kielecką delikatesową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do warzyw. Całość łączymy z sosem, przekładamy na półmisek, a na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz rzeżuchę.
Aromatyczna pasta do chleba
Ciekawym sposobem na przemycenie do wielkanocnego śniadania jeszcze większej ilości jajek może być przygotowanie smacznej pasty do chleba z dodatkiem wędzonej makreli oraz majonezu lub gotowego sosu tatarskiego.
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g wędzonej makreli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki np. Sosu Kieleckiego tatarskiego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Rybę oczyszczamy ze skóry i ości. Jajka rozgniatamy widelcem, a cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy Sos Kielecki tatarski, jogurt naturalny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość możemy ozdobić dodatkową natką pietruszki. Gotowe!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 8,64 zł brutto / 500 ml
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: ok. 3 zł brutto / 180 g