Dipy – dobry start domowego przyjęcia

8 września 2020 , , , , ,

Nie wiadomo do końca skąd i dlaczego, ale uwielbiamy maczać przekąski w dipach czyli smakowych sosach. Popularność różnych dipów ciągle rośnie, a wraz z nią ilość ich wersji, które możesz przygotować sam w domu.

Foto: pexels

Dipy nie tylko wzbogacają smak przekąsek, ale także świetnie prezentują się na stole. Można w nich maczać chipsy, kukurydziane tortille, paluszki, paluchy pszenne, surowe warzywa w słupkach czy owoce (w przypadku dipu słodkiego). Dipy domowe, przygotowane z użyciem świeżych i lekkich składników są zdrową alternatywą dla tych sklepowych z konserwantami. My proponujemy Wam trzy rodzaje sosów, które idealnie wzbogacą stół na domowym przyjęciu.

Greckie klimaty

Niemal każdy zna smak tradycyjnego greckiego dipu tzatziki. I nic dziwnego! Delikatna kwasowość jogurtu łączy się ze świeżością zielonego ogórka, a czosnek dodaje mu szczypty pikanterii. My sugerujemy także ciekawy dodatek w postaci listków mięty – tym sposobem wzbogacimy nasz sos o szczyptę letniego aromatu! Zaczynamy od przełożenia do miseczki 400 g jogurtu greckiego. Obieramy ogórek i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie posypujemy szczyptą soli i na chwilę zostawiamy, aby puścił wodę. Do jogurtu dodajemy niewielki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku, odrobinę soku z cytryny, odciśniętego z wody ogórka i pół garści posiekanych listków mięty. Całość mieszamy i podajemy na stół.

Foto: pexels

Kierunek Azja

Czas na odrobinę egzotyki! Nasza kolejna propozycja to złocisty dip z curry, kurkumą i ostrą papryczką. Na początku przekładamy do miseczki 400 g jogurtu naturalnego oraz łyżkę majonezu np. kieleckiego, który jest wyjątkowo dobrze zbilansowany i ma wyrazisty smak. Dodajemy łyżeczkę przyprawy curry w proszku oraz pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy odpowiednią ilość w zależności od własnych upodobań. Wszystko mieszamy i spożywamy z ulubionymi warzywami – doskonale sprawdzą się słupki marchewki, selera lub różyczki surowego kalafiora! 

Powiew świeżości

Ostatnia propozycja to mieszanka świeżych warzyw i ziół, która nie tylko nas orzeźwi, ale także dostarczy mnóstwa potrzebnych witamin. Przygotowanie tego wyśmienitego dipu zaczniemy od pokrojenia dwóch pomidorów oraz cebuli w drobną kostkę. Przekładamy warzywa do miseczki i dodajemy rozgniecione widelcem awokado oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Siekamy świeżą kolendrę i dodajemy do mieszanki. Na koniec przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Połączenie idealne!

Foto: pexels