Jest takie ciasto, które mimo braku weń wiary, że się uda, nigdy się poddaje i zawsze się udaje.
Przedstawiamy ciasto bananowe, które zrobisz dosłownie w kwadrans przy porannej kawie…A jak smakuje? Jak bananowe marzenie. Dzielimy się przepisem!
Ciasto bananowe – przepis:
Składniki: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 op. cukier waniliowy, śmietana
(mały kubeczek) lub jogurt, pół szklanki oleju rzepakowego, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka: sody, proszku do pieczenia, cynamonu, szczypta soli.
Akcja z mikserem: 4 jajka zmiksować z cukrami, następnie dodać śmietanę lub jogurt (w zależności co zostało w lodówce), następnie pół szklanki oleju rzepakowego. Miksować swobodnie bez pośpiechu, po czym dodać dwa drobno pokrojone bardzo dojrzałe banany (takie już czarne tzw. „wychodzące” – mają dużo skrobi, dlatego ciastu to służy). Jeszcze trochę pomiksować, żeby banany się nieco rozciapały w masie. Na koniec dorzucić suche sprawy czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i trochę soli. Teraz już wystarczy zamieszać zgrabnie łyżką. Dorzucić kilka rodzynek, czy orzechów, albo najlepiej jedno z drugie i voila! Gotowe kryzysowe ciasto bananowe. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie dokończyć poranną kawę, rozkoszując się aromatem bananów i wanilii w całym domu. Smacznego!
Smakuje dokładnie tak, jak wygląda, czyli wyśmienicie 😉