Śniadaniowe ciasteczka owsiane Jennifer Garner

10 kwietnia 2021 , , , ,

Ciasteczka owsiane na dobry poranek według przepisu amerykańskiej aktorki Jennifer Garner polecam amatorom zdrowej zagryzki do porannej kawy.

Morning cookies by Jennifer Garner

Amerykańskie tzw. morning cookies to nic innego jak popularne na całym świecie ciasteczka owsiane. Przepisów na owsiane ciastka są tysiące, ale ten przyznam, za sprawą dużej ilości wiórków kokosowych, czyni ciasteczka naprawdę wyjątkowymi. Smakują wybornie i pięknie pachną podczas pieczenia!

Składniki:

– 1 szklanka mąki uniwersalnej
– 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
– szklanka wiórków kokosowych
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Powyższe składniki tzw. suche połączyć w misce i niech czekają na swoją kolej. Zacząć od przygotowania części mokrej:

– 2 duże jajka
– 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
– 1 szklanka cukru (albo mniej, jak kto lubi) pół na pół białego i ciemnego
– 1/2 kostki miękkiego masła
– 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatki na koniec mieszania:
– dodatki wg uznania: orzechy, rodzynki, słonecznik, piegi czekoladowe
– ewentualnie aromat do ciast (ja dodałam kilka kropel śmietankowego dla zapachu i wyszło super)

Wykonanie:

Całe jajka miksować z dodatkiem soli, aż powstanie puszysta piankowa masa. Dodać cukier i miksować dalej, na końcu dodać miękkie pokrojone masło i miksować 5 minut na szybkich obrotach, aż masło rozejdzie się w masie. Mikser odłożyć. Do masy dodać wszystkie suche składniki z pierwszej części przepisu.

Masa ma być zbita i dość twarda, jeśli jest zbyt sucha należy dodać jeszcze trochę miękkiego tłuszczu np. kokosowego. Masa niech odpocznie 10 minut, aby wszystkie suche składniki nasiąkły. Następnie łyżką do lodów uformować kulki. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka przed wypiekiem

Akurat te ciastka pod wpływem temperatury nie ulegają samodzielnemu “rozpłaszczeniu”, dlatego po 5 minutach warto drewnianą łopatką im nieco pomóc i docisnąć każde z osobna, by zgrabnie wypłaszczyć ;-).

Ciasteczka po upieczeniu

Smacznego poranka!