Naleśnik amerykański to po prostu grubszy wariant naszego tradycyjnego polskiego naleśnika, którego obecność na stole ucieszy nas w każdy niedzielny poranek.
American pancakes to puszysty i okrągły placek zrobiony z nieco gęstszego ciasta naleśnikowego na bazie mąki, mleka i jajek. Niby zwykła rzecz, a jednak potrafi zamienić zwykłe śniadanie w wyjątkowe.
Puszystość, która cieszy
Amerykański kolega naszego naleśnika jest grubszy za sprawą dodatku sody, która jest absolutnie niezbędnym tu składnikiem. Dzięki sodzie naleśnik ładnie rośnie i pulchnie podczas smażenia na złocisty kolor na natłuszczonej patelni.
Amerykanie jedzą swoje pancakes na śniadanie zwykle z roztopionym masłem i syropem klonowym z dodatkiem jagód lub innych owoców. Pod ręką zawsze jest też polewa czekoladowa i bita śmietana.
Mało zdrowe?
Niestety, gdy 50-tka na karku, nie jest to już wymarzone śniadanie pod względem właściwości odżywczych. Mimo sporej zawartości białka i wapnia, amerykańskie naleśniki zawierają cukier za sprawą słodkich dodatków. Istnieją zdrowsze opcje śniadań jak owsianka, jajecznica czy biały twarożek, dlatego ucztę naleśnikową rekomendujemy dorosłym raz w tygodniu np. na niedzielne śniadanie.
Gotowy naleśnik. Co dalej?
Gotowe naleśniki serwuje się układające je w stos na talerzu. Na szczyt kładzie się kosteczkę masła i polewa syropem klonowym. I tu byłby koniec tej smakowitej układanki, gdyby nie ciekawostka, że w USA kładzie się obok jeszcze smażony bekon, pieczone ziemniaczki lub jajko.
Europejskie korzenie
Naleśniki jako takie dotarły do Ameryki wraz z kolonistami z Europy. Francuskie cienkie naleśniki zwane crepes są protoplastą amerykańskich panckes. Smażone naleśniki były rarytasem dla XVIII wiecznych kolonialistów z Holandii, Anglii i Francji. Pod koniec wieku, zdaje się za sprawą jakiegoś kulinarnego eksperymentu, do ciasta zaczęto dodawać sodę – środek spulchniający.
Nasz szybki i sprawdzony przepis
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szklanka tłustego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 5 dużych łyżek cukru
- cukier wanilinowy (mała saszetka)
- szczypt soli
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka czubata sody oczyszczonej
Ubij dwa jajka z solą na puszystą masę, dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Miksując dodaj olej, następnie jogurt, a na koniec dodaj mąkę z sodą i wlej mleko. Delikatnie miksuj, aż powstanie gęsta lejąca i kremowa masa.
Smaż naleśniki na mniejszej patelni z dodatkiem odrobiny roztopionego masła lub oleju, po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Podawaj ułożone w zgrabny kopczyk po kilka sztuk. Dodatki według gustu.