American pancakes czyli naleśniki śniadaniowe w stylu amerykańskim

26 kwietnia 2021 Kuchnia , ,

Naleśnik amerykański to po prostu grubszy wariant naszego tradycyjnego polskiego naleśnika, którego obecność na stole ucieszy nas w każdy niedzielny poranek.

American pancakes to puszysty i okrągły placek zrobiony z nieco gęstszego ciasta naleśnikowego na bazie mąki, mleka i jajek. Niby zwykła rzecz, a jednak potrafi zamienić zwykłe śniadanie w wyjątkowe.  

Puszystość, która cieszy

Amerykański kolega naszego naleśnika jest grubszy za sprawą dodatku sody, która jest absolutnie niezbędnym tu składnikiem. Dzięki sodzie naleśnik ładnie rośnie i pulchnie podczas smażenia na złocisty kolor na natłuszczonej patelni.

Amerykanie jedzą swoje pancakes na śniadanie zwykle z roztopionym masłem i syropem klonowym z dodatkiem jagód lub innych owoców. Pod ręką zawsze jest też polewa czekoladowa i bita śmietana.

Mało zdrowe?

Niestety, gdy 50-tka na karku, nie jest to już wymarzone śniadanie pod względem właściwości odżywczych. Mimo sporej zawartości białka i wapnia, amerykańskie naleśniki zawierają cukier za sprawą słodkich dodatków.  Istnieją zdrowsze opcje śniadań jak owsianka, jajecznica czy  biały twarożek, dlatego ucztę naleśnikową rekomendujemy dorosłym raz w tygodniu np. na niedzielne śniadanie.

Gotowy naleśnik. Co dalej?

Gotowe naleśniki serwuje się układające je w stos na talerzu. Na szczyt kładzie się kosteczkę masła i polewa syropem klonowym. I tu byłby koniec tej smakowitej układanki, gdyby nie ciekawostka, że w USA kładzie się obok jeszcze smażony bekon, pieczone ziemniaczki lub jajko.

Europejskie korzenie

Naleśniki jako takie dotarły do Ameryki wraz z kolonistami z Europy. Francuskie cienkie naleśniki zwane crepes są protoplastą amerykańskich panckes. Smażone naleśniki były rarytasem dla XVIII wiecznych kolonialistów z Holandii, Anglii i Francji. Pod koniec wieku, zdaje się za sprawą jakiegoś kulinarnego eksperymentu, do ciasta zaczęto dodawać sodę – środek spulchniający.

Nasz szybki i sprawdzony przepis

  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka tłustego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 dużych łyżek cukru
  • cukier wanilinowy (mała saszetka)
  • szczypt soli
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka czubata sody oczyszczonej

Ubij dwa jajka z solą na puszystą masę, dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Miksując dodaj olej, następnie jogurt, a na koniec dodaj mąkę z sodą i wlej mleko. Delikatnie miksuj, aż powstanie gęsta lejąca i kremowa masa.

Smaż naleśniki na mniejszej patelni z dodatkiem odrobiny roztopionego masła lub oleju, po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Podawaj ułożone w zgrabny kopczyk po kilka sztuk. Dodatki według gustu.

Smacznego!