Nie wyobrażamy sobie życia bez herbaty. Towarzyszy nam każdego dnia w różnych odsłonach, na ciepło i zimno, w wersji owocowej, ziołowej i klasycznej.
15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Ten jeden z najpopularniejszych napojów świata jest obowiązkową pozycją na półce każdej polskiej kuchni. Doceniana od setek lat, stała się codziennym rytuałem poranków, nieodzownym towarzyszem świąt, a także kompanem podczas chorobowych perturbacji. O tej porze roku uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających z dodatkiem pomarańczy, korzennych przypraw, imbiru i miodu. Latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone, które zaraz po lodach, są obowiązkowym jego elementem.
Herbata to nie tylko pyszny smak i wyjątkowy aromat, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Podsumowujemy, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie zamawiamy herbatę najchętniej. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.
Jaką herbatę wybieramy najchętniej i kiedy przypada polskie „tea o’clock”?
Dane Glovo pokazują, że popularność herbaty na wynos wzrasta w ekspresowym tempie. W 2021 roku Polacy zamówili jej o 96% więcej, niż w poprzednim roku. Najczęściej decydujemy się na najbardziej popularną, czarną herbatę. Drugim wyborem Polaków są napary owocowe i ziołowe takie jak mięta, malina, rumianek, melisa. Dopiero na kolejnym miejscu podium znajduje się herbata zielona. Bardzo popularnym napojem jest także chai tea latte, którą najchętniej zamawiamy w kawiarniach z dostawą wprost do naszych rąk.
Herbaciany rekordzista
Największy miłośnik herbaty, w ciągu dwóch lat zamówił przez aplikację Glovo 646 kubków ulubionego herbacianego naparu. Najczęściej herbata w dostawie towarzyszy nam rankiem – pik zamówień przypada na 10:00 rano. Najwięcej składają ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Wrocławia.
Czarna herbata pobudza i działa odkażająco
Najpopularniejsza, czarna ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki sporej zawartości teiny pobudza, pomaga także w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zielona herbata sprzymierzeńcem utraty wagi
Gatunków zielonych herbat jest bardzo wiele, wszystko zależy od jej pochodzenia, pory roku i dnia, w czasie której zebrane zostały liście. Ma to ogromny wpływ na kolor naparu, jego intensywność smaku, zapachu, a także właściwości. Napój przyrządzony z jej liści to zastrzyk antyoksydantów, polifenoli czy garbników, a także… kofeiny. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę kondycji cery czy problemy z nadciśnieniem.
Herbata konopna wkracza na salony
Herbata konopna wykazuje szereg korzyści zdrowotnych w codziennym stosowaniu. Doceniana na całym świecie dzięki bogatej zawartości kannabinoidu CBD, przeciwutleniaczy (które nas odmładzają i poprawiają stan skóry i włosów), witamin z grupy B oraz E, a także minerałów: magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i sodu. Za sprawą przeciwutleniaczy, bioflawonoidów herbata ma właściwości, które można określić jako odmładzające. Związek CBD w niej zawarty działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Picie naparu wspiera profilaktykę przeziębień zwłaszcza w sezonie wirusowych infekcji. Doskonale sprawdza się jako remedium dla wielu problemów zdrowotnych. Regularne picie naparu pomaga lepiej spać (filiżanka herbaty na dwie godziny przed położeniem się), zmniejsza migreny i napięcie nerwowe, wzmacnia układ oddechowy. Przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym – polecana jest więc osobom aktywnym. Wzmacnia ogólną odporność organizmu. Skutecznie łagodzi dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Wykazuje także dobroczynny wpływ na serce w chorobie wieńcowej i miażdżycy. Pomocna jest także w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Z zalet picia herbat konopnych korzystają osoby cierpiące na obniżone samopoczucie, napady leku, czy depresję, także cierpiący na padaczkę lekooporną, pacjenci onkologiczni, czy osoby starsze z początkiem choroby Alzheimera. Herbata konopna dostępna jest już w różnych smakach lub sprofilowana w różnych kierunkach działania.
Rytuał znany na całym świecie
Herbata towarzyszy ludziom od setek lat, nic bowiem dziwnego – ma wiele cennych właściwości. W różnych formach piją ją wszyscy na całym świecie. Zależnie od regionu, często serwowana w sposób rytualny, z namaszczeniem podawana w odświętnej zastawie. Jest sprzymierzeńcem zdrowia, a napar bez dodatków takich jak miód, cukier czy mleko nie ma kalorii. W każdej formie jest więc doskonałą bazą do pysznych herbacianych napoi, a tylko od naszej fantazji zależy na jaki smak zdecydujemy się danego dnia. Celebrujmy więc jej święto kubkiem aromatycznego napoju!