Jarmuż do lamusa. Króluje konopia. Poznaj nowe trendy w żywieniu.

30 stycznia 2020 Kuchnia , , , ,

Dania z konopi indyjskich na stałe zagoszczą w kawiarniach i restauracjach. Na popularności zyskają alternatywne produkty dla mleka czy mięsa. W modzie będzie mąka kokosowa i z ciecierzycy.

Pexels

Jak wynika z prognoz analityków rynku nowe wybory żywnościowe podyktowane będą przez działania proekologiczne oraz świadomością społeczeństwa i otwartością na nowości.

Konopie indyjskie nowym jarmużem

Zdaniem ekspertów w 2020 roku na rynku coraz częściej będą pojawiać się produkty konopne. Obecnie w dużej ilości możemy spotkać je w branży spożywczej oraz kosmetycznej. I właśnie za pośrednictwem tych dwóch gałęzi pojawiają się w naszych domach najczęściej. Dostępne są na przykład w postaci oleju z konopi, czekolady konopnej lub ciastek. Produkty konopne mają stać się stałym, modnym elementem restauracyjnego menu.

Pexels

Zamiast mięsa, owoce morza

W 2020 roku modne stanie się też spożywanie wędlin z owoców morza. Trend został zapoczątkowany w Australii, a na tamtejszych stołach zaczęły pojawiać się salami z łososia lub ośmiornicy, szynka z miecznika czy kiełbasa ze skorupiaków. Ryby zyskają na wartości. Na rynek jedzenia znaczący wpływ będą mieć wegetarianie i weganie. Szacuje się, że ich liczba z roku na rok będzie rosnąć. W restauracjach pojawi się jeszcze więcej alternatyw do obecnych, mięsnych dań. Ten trend obecny jest również w branży e-delivery.

Pexels

 – Trendy w dostawie odnoszą się do ogólnych zmian w restauracjach. W ostatnim roku większość restauracji wprowadziła do swojej oferty dania wegetariańskie. W dalszych latach należy spodziewać się też na tym polu wielu innowacji. Już teraz pracuje się nad rozwiązaniami bezrolnej produkcji żywności. Mówi się nawet o największej transformacji gospodarczej od dwustu lat. W przyszłym roku firma Solar Foods planuje otworzenie fabryki, która będzie produkowała mąkę za pomocą odpowiednio zmodyfikowanych bakterii, planuje także produkcję mięsa czy oleju. Paradoksalnie za dziesięć lat definicja wegetarianizmu czy weganizmu może być zupełnie inna i duża część potraw nawet tych tradycyjnie mięsnych takich będzie. Mięso pozyskiwanie tradycyjnymi metodami będzie po prostu bardzo drogie, a potrawy z niego będą dostępne w restauracjach premium – mówi Piotr Kruszyński, CEO PizzaPortal.pl.

Alternatywne mąki

Według kucharzy na całym świecie, w 2020 roku popularne staną się alternatywne mąki. Coraz częściej w menu restauracji zaczną pojawiać się potrawy z mąki kokosowej czy z ciecierzycy. Mąki owocowe i warzywne staną się ulubionym produktem osób stawiających na produkty niskokaloryczne i o niewielkiej zawartości węglowodanów.

Pexels

Jedzenie na zamówienie

Zdaniem Tomasza Lipińskiego, eksperta marketingu, zmiany czekaja także branżę e-delivery. Nie tylko za sprawa zmiany trendów żywieniowych, ale także, patrzac na nasz rodzimy rynek, z powodu likwidacji niedziel handlowych. Przełoży się to na jeszcze większe zainteresowanie dostawami jedzenia, nawet w restauracjach, które do tej pory nie miały takiej możliwości. Część z nich będzie zmuszona wprowadzić takie rozwiązania, żeby poprawić rentowność. Dodatkowo należy spodziewać się powstawania dedykowanychm tylko w dostawie restauracji, bez fizycznych lokali tzw. wirtualnych marek.

[źródło:] https://www.bbc.co.uk/food/articles/2020_food_trends