Zupa dyniowa

22 września 2021 Kuchnia , , , ,

Pyszna, rozgrzewająca, szybka zupa dyniowa idealna na jesienne dni

Jesienne warzywa na straganach uświadamiają nam, że lato definitywnie już za nami i właśnie nadeszła jesień. Jesień, a wraz z nią słońce, które świeci niżej i jakby leniwiej…

Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Jesienią odczuwamy brak wakacyjnej energii, ciężko przyzwyczajamy się do krótszych dni, ciemniejszych deszczowych poranków i deszczowej wilgoci. Zmieniają się nasze codzienne zachowania. Parzymy ulubioną herbatę, po którą dawno się sięgaliśmy i doceniamy jej smak. Dostrzegamy na półce porzucone przez lato książki, robimy w głowie listę filmów i seriali, które obejrzymy, po to aby umilić sobie długie jesienno-zimowe wieczory. Porządkujemy też szafy i szukamy swetra oraz ciepłej kurtki.

W kuchni też szukamy, tyle że czegoś innego, mianowicie rozgrzewających żołądki jesiennych smaków. I tu jak zawsze o tej porze wkracza ona – niezwodna pomarańczowa dynia, która budzi wyobraźnię i pozwala przygotować się na wiele sposobów.

Przepis – łatwa zupa dyniowa

  1. Solidny kawałek dyni pokrój w duże kawałki, ułóż na blachę, dopraw solą, pieprzem, odrobiną kuminu i cynamonu, spryskaj odrobiną oliwy. Piecz 30 minut aż zmięknie i uzyska złoty kolor.
  2. W garnku za zupę ugotuj wywar na pokrajanej włoszczyźnie; marchew, seler, pietruszka. Dodaj ząbek czosnku.
  3. Do podgotowanych na wodzie warzyw dodaj upieczone kawałki dyni i zagotuj jeszcze przez kwadrans.
  4. Odstaw zupę z ognia, po lekkim przestygnięciu zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na aksamitny krem, dodaj puszkę mleka kokosowego.
  5. Zagotuj ostatni raz do smaku i dopraw zupę wg swojego uznania.
    Zupa jest słodka, kremowa, o przyjemnym aromacie cynamonu i kuminu. Można ją jeszcze doprawić sokiem pomarańczowym z jednej pomarańczy dla uzyskania odrobiny kwasowości.
  6. Na patelnię wrzuć masło, pokrajany w plasterki czosnek i wybrane zioła np. suszony rozmaryn. Dodaj pokrajaną w kostkę bułkę lub chleb i na małym ogniu usmaż grzanki.
  7. Na talerz zupy dodaj grzanki i polej odrobiną oleju dyniowego lub oliwy.

Smacznego!