Chrupiące gofry pod ręką

14 kwietnia 2021 , , ,

Dlaczego warto zainwestować w gofrownicę? By nie musieć jechać na gofra do Gdańska.

Domowe super gofry, które wyjdą każdemu

Gofry. Dlaczego są takie pyszne?

Kochamy gofry, bo to nasze wspomnienie słodkich lat dzieciństwa. Któż nie widział długiej kolejki do budki z goframi będąc nad morzem? Wszyscy widzieliśmy. Bo sami w tej kolejce nie jeden raz staliśmy.

Z mocą gofra, nie należy walczyć bo i tak nie wygramy. To co czyni gofry wyjątkową przyjemnością to:

  • zawartość glutenu, która sprawia, że gofr jest puszysty, mięciutki i chrupiący zarazem. Gluten to ostatnio modne zło, ale spokojnie. Ludziom tolerującym pszeniczne białko, produkt z glutenem nie szkodzi.
  • zawartość cukru (o ile nie robimy gofrów wytrawnych). W samym gofrze niewielka co prawda, ale wystarczająca, by nas zatrzymać i przekonać na jednego. Cukier to dla mózgu nagroda, której nie możemy odmawiać sobie w nieskończoność.
  • zapach podczas wypiekania w gofrownicy, który przywołuje w pamięci wakacyjną kolonię nad morzem jakieś 35 lat temu. Z tym zapachem czujemy się dobrze i bezpiecznie. Lubimy być w domu, w którym pachną gofry.
  • nieograniczony wachlarz dodatków od cukru pudru, bitej śmietany, przez najróżniejsze owoce, nutellę, sosy, posypki, dżemy…etc. Wykańczanie swojego gofra pobudza naszą twórczość. Możemy tworzyć wiele kompilacji smakowych i za każdym razem odkrywać nowe “niebo w gębie”. Zatem do rzeczy…

Gofrownica

Prosta sprawa, każda gofrownica, która nie przywiera będzie dobra. Sprawdzi się ekonomiczny model z Lidla marki SilverCrest. Ma na froncie dumny napis USA Waffels, który przekona każdego. W końcu Amerykanie znają się na gofrach, bo jedzą je na śniadanie. A my tylko w Gdańsku… 😉

Przepis na domowe pyszne gofry

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • nieco mniej niż pół szklanki oleju rzepakowego (rzepakowy do gofrów jest najlepszy)
  • 5 dużych łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka ze szczyptą soli ubić mikserem, aż powstanie puszysta masa. Dodać cukier biały i cukier wanilinowy. Ubijając dolewać delikatnie olej. Do gładkiej masy dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, następnie mleko i wszystko razem miksować dalej na wolnych obrotach, aż powstanie lejące się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odczekać 15-30 minut, niech ciasto na gofry odpocznie przed uruchomieniem gofrownicy.

Na rozgrzaną gofrownicę (a nagrzewa się bardzo szybko) chochelką nalewać ciasto wg uznania. Ilość ciasta na porcję dwóch gofrów w gofrownicy należy samemu wyważyć. Jeśli ciasta jest za dużo, będzie wyciekać bokami. Nie ignorować tego sygnału, tylko następnym razem nalać mniej ciasta. Trzymać gofry w gofrownicy, aż się zarumienią, a zapach rozejdzie się po domu i obezwładni domowników. Wyjąć. Zjeść. Nie jechać do Gdańska.

Domowe gofry z bitą śmietaną i truskawkami


Uwaga: jeśli gofry przywierają, należy gofrownicę przesmarować odrobiną oleju.

Smacznego!