Korzenny murzynek „Gdy zaraz przyjdą nieoczekiwani goście”

25 kwietnia 2021 Kuchnia , , , ,

Goście w drodze z wizytą na kawę, a my właśnie zjedliśmy ostatnią delicję z szafki? Głowa do góry, korzenny murzynek uratuje każdą sytuację!

Korzenny murzynek do kawy

Chyba nie ma łatwiejszego i szybszego ciasta, niż korzenny murzynek.

Ciasto sprawdza się nawet w najbardziej beznadziejnej sytuacji np. kiedy właśnie nadciąga niezapowiedziana wizyta gości, a my mamy pół godziny na przygotowanie czegoś do kawy.

To szybkie ciasto możesz zrobić z tego, co akurat masz pod ręką. Wystarczy mieć w domu olej, mąkę, jaja i cukier, trochę dżemu…Reszta, niech się dzieje wola nieba. 🙂

Składniki do korzennego murzynka

  • 4 jaja, szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki dowolnego dżemu (najlepiej taki, który już znudził się domownikom, ale najlepiej sprawdzi się śliwkowe powidło)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Przyprawy: 2 łyżki kakao, 1 łyżka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, zmiksowany z cukrem w młynku do kawy – kardamon, goździk (zamiennie możesz dać gotową przyprawę do piernika), tarta skórka pomarańczy lub cytryny
  • Owoc: pokrajane w kostkę jabłko lub banan
  • Bakalie: do wyboru to, co podpowie fantazja – orzechy różnej maści, rodzynki, krajane suszone śliwki, owoce kandyzowane, wiśnie z kompotu etc.

Wykonanie

4 jaja zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Miksując dodawaj pomału cukier, cukier wanilinowy, olej, dżem. Do mokrej masy dodawaj następnie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Po uzyskaniu bardzo gęstej i ciemnej masy, odstaw mikser. Dorzuć pokrajany owoc oraz bakalie według uznania. Wymieszaj masę dużą łyżką.

Gotową masę wyłóż do dwóch keksówek. Piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostaw w ciepłym piekarniku, aż do wystudzenia.

Smacznego!

Podobne artykuły:

23 marca 2020 | Anna

Kryzysowe ciasto bananowe

Kuchnia

Jest takie ciasto, które mimo braku weń wiary, że się uda, zawsze się udaje, bo ono po prostu się nie poddaje.