Goście w drodze z wizytą na kawę, a my właśnie zjedliśmy ostatnią delicję z szafki? Głowa do góry, korzenny murzynek uratuje każdą sytuację!
Chyba nie ma łatwiejszego i szybszego ciasta, niż korzenny murzynek.
Ciasto sprawdza się nawet w najbardziej beznadziejnej sytuacji np. kiedy właśnie nadciąga niezapowiedziana wizyta gości, a my mamy pół godziny na przygotowanie czegoś do kawy.
To szybkie ciasto możesz zrobić z tego, co akurat masz pod ręką. Wystarczy mieć w domu olej, mąkę, jaja i cukier, trochę dżemu…Reszta, niech się dzieje wola nieba. 🙂
Składniki do korzennego murzynka
- 4 jaja, szczypta soli
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- szklanka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki dowolnego dżemu (najlepiej taki, który już znudził się domownikom, ale najlepiej sprawdzi się śliwkowe powidło)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawy: 2 łyżki kakao, 1 łyżka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, zmiksowany z cukrem w młynku do kawy – kardamon, goździk (zamiennie możesz dać gotową przyprawę do piernika), tarta skórka pomarańczy lub cytryny
- Owoc: pokrajane w kostkę jabłko lub banan
- Bakalie: do wyboru to, co podpowie fantazja – orzechy różnej maści, rodzynki, krajane suszone śliwki, owoce kandyzowane, wiśnie z kompotu etc.
Wykonanie
4 jaja zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę. Miksując dodawaj pomału cukier, cukier wanilinowy, olej, dżem. Do mokrej masy dodawaj następnie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Po uzyskaniu bardzo gęstej i ciemnej masy, odstaw mikser. Dorzuć pokrajany owoc oraz bakalie według uznania. Wymieszaj masę dużą łyżką.
Gotową masę wyłóż do dwóch keksówek. Piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostaw w ciepłym piekarniku, aż do wystudzenia.