Jeśli masz 50 lat i więcej prawdopodobnie znasz ten smak – chałka z masłem i truskawkami. Tak smakuje czerwiec!
Przygotowanie:
Świeżą chałkę pokroić w kromki, posmarować masłem, następnie pokroić truskawki i ułożyć na chałce. Jak kto woli, można posypać odrobiną cukru.
Taka letnia kanapka na słodko sprawdzi się świetnie na letnie śniadanie, albo jako orzeźwiający deser. Uwielbiają go dzieci i dorośli w każdym wieku, nie tylko po 50-tce! 😉
Smacznego!
Bułka chałka, uwielbiana niemal przez wszystkich, jak podaje Wikipedia w kuchni polskiej to słodkie, a w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Zwana jest też czasem plecionką albo kukiełką (na Podhalu). Jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu i świąt. Jej nazwa wywodzi się z hebrajskiego „חַלָּה” (chala).