Nie ma pizzy, która wzbudzałaby takie kontrowersje i tak dzieliła klientów pizzerii. Hawajską albo się kocha, albo się jej nienawidzi.
Popularna w Polsce pizza z ananasem, mimo regularnego naśmiewania się z niej przez smakoszów na całym świecie i oficjalnie uznawana przez Włochów za profanację, to wciąż jeden z najczęściej zamawianych rodzajów pizzy w 2019 roku.
Pizza hawajska, czy może… kanadyjska?
Historia pizzy hawajskiej jest relatywnie krótka, bo sięga 1962 roku i, wbrew pozorom, nie rozpoczęła się na rajskich wyspach na Oceanie Spojonym. Za jej twórcę uważa się greckiego imigranta Sama Panopoulosa, który osiedlił się w stanie Ontario w Kanadzie i prowadził tam restaurację. Oprócz burgerów, frytek czy hot dogów serwował również dania amerykańskie, mocno inspirowane kuchnią chińską, w której łączenie słonych i słodkich smaków jest bardzo popularne. To właśnie Panopoulos wpadł na pomysł dodania ananasa do pizzy z sosem pomidorowym, szynką i serem. Nowość zyskała ogromną popularność i rzeszę zwolenników. Nie wszystkim jednak przypadła do gustu – wielu konserwatywnych klientów uznało ją za nietrafiony żart i kpinę z włoskiej tradycji. Do dziś wielu Włochom pizza hawajska kojarzy się raczej z kulinarną profanacją i kpiną niż z ciekawym, egzotycznym smakiem.
Przed serową i funghi
Dane zgromadzone przez platformę PizzaPortal.pl wskazują, że pizza hawajska jest piątą w Polsce pod względem popularności. Wyżej Polacy cenią sobie tylko capricciosę, margheritę, pepperoni oraz pizzę z salami. [1] Oznacza to, że hawajską zamawiamy częściej niż klasyczną pizzę serową, prosciutto czy z grzybami.
[1] Dane PizzaPortal.pl Q1-Q3 2019 r.
Pizza nadal wiedzie prym
Z danych wynika również, że najczęściej zamawianym daniem na wynos jest nadal pizza – jej udział we wszystkich zamówieniach stanowi 55,47 proc.
Ciekawostka
Najbardziej popularna pizza we Włoszech, kraju gdzie narodziła się, to najprostsza jej wersja czyli klasyk z pierwszej pozycji każdego menu – Margherita z sosem pomidorowym i dodatkiem wysokiej jakości mozzarelli np. gatunku fiordilatte lub de buffala.
Druga najbardziej popularna pizza to Marinara z dodatkiem pomidora, czosnku, oregano i oleju. Bardzo prosta i wytrawna, doskonała na przegryzkę do wina czy piwa. Jej nazwa pochodzi od słowa 'marynarz’. Pizzę tę wyrabiano pierwotnie przez marynarzy na statkach ze składników, które były na pokładzie, podczas długich podróży na otwartym morzu.