Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować najpopularniejszy jesienny napój.
Wykorzystaj końcówkę sezonu na dynię i przygotuj go samodzielnie w domu, a przekonasz się, że będzie smakował nawet lepiej niż w kawiarni.
Ten jesienny napój bogów, zadebiutował 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Klienci od razu pokochali jego smak i już na stałe wpisał się w jesienne, kulinarne trendy na całym świcie.
Masz ochotę spędzić chłodny wieczór na kanapie pod kocem z książką w ręku lub oglądając ulubiony serial?
W takiej scenerii nie może zabraknąć tej pysznej, aromatycznej kawy. Nuta korzennych przypraw na pewno Cię rozgrzeje, a ubita śmietanka doda szczyptę słodkości w te ponure, listopadowe dni. Zobacz, jak umilić sobie jesienny czas. To proste!
Pumpkin Spice Latte
Składniki:
· podwójne espresso
· 150 mleka np. Łaciate 3,2%
· 50 g miąższu dyni
· 1 łyżeczka przyprawy korzennej
· 2 łyżeczki syropu klonowego
· 30 ml śmietanki np. Łaciatej 30 %
· szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Studzimy i przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym. Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami. Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.
Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
A jak kawa, to może i zupa dyniowa na obiad?
Tu znajdziesz przepis: Zupa dyniowa | Fifty Up (50up.pl) . Smacznego!