Pyszna, rozgrzewająca, szybka zupa dyniowa idealna na jesienne dni
Jesienne warzywa na straganach uświadamiają nam, że lato definitywnie już za nami i właśnie nadeszła jesień. Jesień, a wraz z nią słońce, które świeci niżej i jakby leniwiej…
Jesienią odczuwamy brak wakacyjnej energii, ciężko przyzwyczajamy się do krótszych dni, ciemniejszych deszczowych poranków i deszczowej wilgoci. Zmieniają się nasze codzienne zachowania. Parzymy ulubioną herbatę, po którą dawno się sięgaliśmy i doceniamy jej smak. Dostrzegamy na półce porzucone przez lato książki, robimy w głowie listę filmów i seriali, które obejrzymy, po to aby umilić sobie długie jesienno-zimowe wieczory. Porządkujemy też szafy i szukamy swetra oraz ciepłej kurtki.
W kuchni też szukamy, tyle że czegoś innego, mianowicie rozgrzewających żołądki jesiennych smaków. I tu jak zawsze o tej porze wkracza ona – niezwodna pomarańczowa dynia, która budzi wyobraźnię i pozwala przygotować się na wiele sposobów.
Przepis – łatwa zupa dyniowa
- Solidny kawałek dyni pokrój w duże kawałki, ułóż na blachę, dopraw solą, pieprzem, odrobiną kuminu i cynamonu, spryskaj odrobiną oliwy. Piecz 30 minut aż zmięknie i uzyska złoty kolor.
- W garnku za zupę ugotuj wywar na pokrajanej włoszczyźnie; marchew, seler, pietruszka. Dodaj ząbek czosnku.
- Do podgotowanych na wodzie warzyw dodaj upieczone kawałki dyni i zagotuj jeszcze przez kwadrans.
- Odstaw zupę z ognia, po lekkim przestygnięciu zmiksuj wszystko blenderem ręcznym na aksamitny krem, dodaj puszkę mleka kokosowego.
- Zagotuj ostatni raz do smaku i dopraw zupę wg swojego uznania.
Zupa jest słodka, kremowa, o przyjemnym aromacie cynamonu i kuminu. Można ją jeszcze doprawić sokiem pomarańczowym z jednej pomarańczy dla uzyskania odrobiny kwasowości. - Na patelnię wrzuć masło, pokrajany w plasterki czosnek i wybrane zioła np. suszony rozmaryn. Dodaj pokrajaną w kostkę bułkę lub chleb i na małym ogniu usmaż grzanki.
- Na talerz zupy dodaj grzanki i polej odrobiną oleju dyniowego lub oliwy.